Evangeliske ledere tause om krig i Libanon

Av Knut Einar Norberg

Mens amerikanske kristne ikke har lagt skjul på sine meninger om krigen mellom Israel og den islamske terrorgruppen Hizbollah i Libanon, har flere store evangeliske organisasjoner forholdt seg relativt tause.

De to største og kanskje mektigste organisasjonene som til vanlig er kjent for sin støtte til jødestaten er lederne i National Association of Evangelicals (NAE) og Sørstatsbaptistene.

Ted Haggard, president i NAE insisterer på at tausheten ikke er en kritikk av Israel men reflekterer en ny varsomhet med tanke på den voksende befolkningen av evangeliske kristne i islamske land. I kjølvannet av det islamske terrorangrepet mot USA 9. september i 2001 gikk mange ledere ut og kalte islam en ondskapsfull og voldelig religion. Dette førte angivelig til at kristne i mange islamske land ble utsatt for represalier.

Haggard har flere ganger blitt kontaktet av den israelske ambassaden i USA med bønn om å gå ut med en offentlig støtte under den pågående krigen. Men Haggard valgte å si nei.

– Vår taushet betyr ikke at vi avviser Israel eller på noen annen måte nøler overfor Israel. Vi ønsker å beskytte mennesker. I hvert eneste islamske land er det en voksende kristen befolkning. Mye av dette foregår i det skjulte og mange kristne overlever simpelthen fordi naboene overser at de ikke går i moske, sier Haggard.

Støtter Israel
Lederen for Sørstatsbaptistenes policyorgan Richard Land gikk litt lenger en kollega Haggard. Han nøyde seg med å si at et overveldende flertall av Sørstatsbaptistene støtter Israels rett til å leve i fred med sine naboer og med sikre grenser og at de ber for fred i Jerusalem. Sørstatsbaptistene er USAs største protestantiske trossamfunn med over 16 millioner medlemmer.

James Dobson i Focus on the Family som med sitt radioprogram når millioner av lyttere hver dag, er regnet for en av de mektigste røstene blant evangeliske kristne. Han kommenterte krigen først en måned etter at den startet. I en uttalelse sa han at tap av menneskeliv i Libanon var forferdelig, men la til at det ikke fantes noen tvil om hvem som var den aggressive part i konflikten og at Israel var truet med utslettelse. Han sammenlignet Israel med lille David som kjempet mot mektige Goliat. Samtidig ba han Gud om å gripe inn og gi sitt folk (jødene) en seier på slagmarken.

– Vi ber uten stans for de uskyldige ofrene i Libanon. Men vi står med Israel og jødene, sa Dobson.

Størst
Disse tre gruppene representert ved Haggard, Land og Dobson har langt større innflytelse på amerikansk debatt og samfunnsliv enn andre organisasjoner som de kristne sionistene som utgjør en minoritet blant konservative kristne. De kristne sionistene har aldri holdt tilbake når det gjelder å gi støtte til Israel. Deres tolkning av Bibelen er at Israels eksistens er en del av Bibelens profetier.

Andre evangeliske ledere har også tatt bladet fra munnen. Blant dem er den aldrende kristne kringkasteren Pat Robertson som reiste på solidaritetsbesøk i Israel i forrige uke. Sammen med statsminister Ehud Olmert ba han til Gud om en rask seier for Israel i Libanon.

Publisert 15.08.2006


Tilbake til Norske siden